موسسه آموزشی نگاره
دوره نگاره

افزایش مشکل دانشجویان دکتری با حذف پژوهانه

از اخبار آزمون دکتری جا نمونی! ما همه اخبار رو لحظه‌ای اطلاع رسانی میکنیم! کافیه برای عضویت در کانال تلگرام کلیک کنی … و یا عضو پیج اینستاگرام سایت پی اچ دی تست بشی …

معاون اسبق وزارت علوم گفت: مسئولان برای حمایت از دانشجویان دکتری باید مسیر تبدیل علم به صنعت را جلو می‌بردند.

محمد مهدی نژاد استاد دانشگاه و معاون اسبق وزارت علوم در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص لزوم توجه به دانشجویان دکتری گفت: دانشجویان دکتری اغلب شرایط متفاوتی با دیگر دانشجویان دارند؛ هم هزینه پروژهای دانشجویی آن‎ها بیشتر است و هم اینکه غالبا زندگی تشکیل داده‌اند و نمی‌توانند بدون توجه به کسب درآمد تنها تحصیل داشته باشند؛ به همین منظور در دولت‌های قبل موضوع حمایت از دانشجویان دکتری مطرح شد که طرح پژوهانه به همین منظور مطرح و اجرایی شد.

مهدی نژاد در خصوص چگونگی شکل‌گیری طرح پژوهانه گفت: قبل از اینکه طرح پژوهانه شکل گیرد، مذاکراتی در شورای عالی انقلاب فرهنگی  با  موضوع چگونگی تحصیل و انجام پروژه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی  بدون اینکه دغدغه‌ تأمین معاش را داشته باشند، پیش‌بینی شده بود که به میزان حقوق یک مربی دانشگاه که در آن زمان حدود 500 هزار تومان می‌شد به دانشجویان کمک بلاعوض در هر ماه داده شود.

مهدی‌نژاد با اشاره به اینکه پیش از اجرای طرح پژوهانه انتقاداتی به آن وارد شده بود، اظهار کرد: این انتقاد مطرح شده بود که ممکن است این پرداختی‌ها به عنوان حق درآید و دانشجو علی‌رغم عدم پیشرفت مناسب پروژه‌، انتظار دریافت کمک‌ پژوهانه را داشته باشد یا ممکن بود دانشگاه‌ آزاد و دانشگاه‌های غیر انتفاعی هم  با مشکل کمبود منابع مالی برای اجرای طرح پژوهانه مواجه شوند.

طرح پژوهانه برای حل نیازهای کشور بود

معاون پژوهشی اسبق وزارت علوم  با بیان اینکه مبلغ پژوهانه بعد از بررسی موضوع پروژه‌ها به دانشجو داده می‌شد، گفت: تصمیمی گرفته شد تا طرح پژوهشی حتما مبتنی بر نیاز کشور باشد یا وزارت علوم و وزارت بهداشت موضوعاتی را برای توسعه دانش کشور تعیین کنند و مطرح شدن طرح پژوهانه در معاونت علمی ریاست جمهوری هم به دلیل نیازسنجی این معاونت برای طرح های پژوهشی بود.

طرح پژوهانه فقط 2 سال اجرا شد

این استاد دانشگاه با بیان اینکه تنها حدود 2 سال طرح پژوهانه اجرایی شد، گفت: این طرح حدود سال 90 آغاز شد اما در دولت یازدهم ادامه پیدا نکرد؛ اصلی‌ترین علت اجرا نشدن طرح پژوهانه در دولت یازدهم این بود که وزارت علوم فلسفه اجرای طرح پژوهانه را دنبال نکرد؛ فلسفه طرح پژوهانه هم مبنی بر این بود که موضوعات پروژه‌ها هدفمند و برای تأمین نیازهای کشور باشد؛ در فلسفه اجرای این طرح دیده شده بود که در ابتدا به شکل متمرکز از طریق وزارت‌ علوم به دانشجویان پول داده می‌شد و وقتی در ترم‌های بعد دانشگاه روند پیشرفت پروژه‌های دانشجویی را می‌دید به ادامه طرح پژوهانه مشتاق می‌شد، ضمن اینکه  ارتباط دانشگاه و صنعت هم با اجرای طرح پژوهانه  تقویت می‌شد .

وی در خصوص مشکلات ادامه یافتن طرح پژوهانه اظهار کرد: بعد از مدتی مبلغ طرح پژوهانه خیلی نیاز دانشجوی دکترا را برطرف نمی‌کرد، تورم سطح نیازمندی‌ها را افزایش داده بود؛ ضمناً دولت هم اعتبارات جاری‌اش بیشتر شده  و نتوانسته بود همان بودجه اولیه طرح پژوهانه را هم تأمین کند، بنابراین کل طرح هجو شده بود و دیگر ادامه طرح مورد تصمیم مسئولان وزارت علوم قرار نگرفت.

مهدی‌نژاد در خصوص نحوه کمک به دانشجویان دکتری پس از لغو طرح پژوهانه گفت: متاسفانه طرح پژوهانه تقلیل شد به کمک به دانشجویان در قالب وام که صرفا زندگی‌شان با مشکل حادی‌ مواجه نشود. طبیعتا این مبلغ نه رضایت دانشجو را جلب می‌کند و نه دانشگاه از آن منتفع می‌شود، این  پول بیشتر صرف امور جاری دانشجو و نه صرف پروژه‌های مورد نیاز کشور می‌شود.

معاون اسبق پژوهشی وزارت علوم یادآور شد: اگر می‌خواستند حمایت از دانشجویان را به خوبی ادامه دهند، باید مسیر تبدیل علم به صنعت را جلو می‌بردند، امروز صندوق رفاه وام دانشجویی می‌دهد اما به هرحال باید مبلغ وام را دانشجو برگرداند؛ برای گرفتن وام، دانشجو باید با بانک طرف حساب شود که  مشکلات خاص خود را دارد؛ یعنی دانشجو در کنار فعالیت‌های پژوهشی باید به فکر تهیه وام از بانک‌ها هم باشد، ضمن اینکه مبلغ وام هم عموما به اندازه نیازهای دانشجو نیست و بیشتر کمک هزینه‌ای است که باید برگرداننده شود.

وی تصریح کرد: از سوی دیگر این نکته را هم باید در نظر بگیریم که یک صندوق قرض الحسنه با اعطای چنین وامی که معمولا سود چندانی ندارد خود را در این شرایط تورمی نابود می‌کند.

ثبت‌نام
باخبرم کن!

23 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
راض
مرداد ۹, ۱۳۹۷ ۹:۱۷ ب٫ظ

کسی جبر کاشان مصاحبه نیومده???

راض
مرداد ۹, ۱۳۹۷ ۸:۰۵ ب٫ظ

با سلام
من امسال مصاحبه رفتم شاغلم. یکی ا، اساتید گفت ک من اگه بخوام بردارم شما رو باید مرخصی بگیرید یا پاره وقت کار کنید ولی من قبول نکردم. نظرتون چیه? یعنی اون ممکنه اصلا منو نپذیره? واقعا مرخصی من براش مهم بوده?+

شهرزاد ادبیات 97
مرداد ۹, ۱۳۹۷ ۸:۳۲ ب٫ظ
پاسخ به  راض

خب وقتی بهتون گفته باید مرخصی بگیرید براش خیلی مهم بوده
احتمال داره قبولتون نکنه
ولی بازم چیزی معلوم نیس باید منتظر شد نتایج بیاد

راض
مرداد ۹, ۱۳۹۷ ۹:۲۱ ب٫ظ

ببخشید فقط ب تعداد ظرفیت اسم برا سنجش میفرستن یا بیشتر?

شاهنگ
مرداد ۱۰, ۱۳۹۷ ۱۱:۱۶ ق٫ظ
پاسخ به  راض

امسال چون تکمیل ظرفبت وجو نداره اسم تمامی افرادی ک مصاحبه رفتن رو براساس نمره اکتسابی ب سنجش فرستاده میشه

راض
مرداد ۱۰, ۱۳۹۷ ۳:۲۶ ب٫ظ
پاسخ به  شاهنگ

بعد ممکنه اون لیست اسامی اولی جاهای دیگه قبول بشن? و نوبت ب بعدیا برسه

شاهنگ
مرداد ۱۰, ۱۳۹۷ ۳:۵۱ ب٫ظ
پاسخ به  راض

حتما همینجوریه
عده ای جای دیگه قبول میشن

محسن دانشجوی دکترای برنامه درسی
مرداد ۴, ۱۳۹۷ ۰:۰۳ ق٫ظ

در رشته های علوم انسانی اکثر دانشجویان دکترا شاغل و متاهل هستند …. تازه از شهرهای دور هم هر هفته خودشان را می‌رسانند.. .. دوست عزیز قبول شدی میشه کلی کار کرد روز و ساعت کلاس را تغییر داد…. اساتید هم همین شرایط را خودشان طی کرده اند خودشان هم شاغل بوده اند و در دوره دکترا درس خوانده اند…. پس شرایط را درک میکنند

رها
مرداد ۶, ۱۳۹۷ ۱۲:۲۵ ب٫ظ

کسیکه متاهله و شاغله میتونه ادامه تحصیل نده و ب زندگیش برسه تا ب مشکل برنخوره این ک خیلی سادس!

محسن دانشجوی دکترای برنامه درسی
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۱۱:۵۶ ب٫ظ

من ۳ همکلاسی دارم که شاغل و معلم هستند و از ۵۰۰ کیلومتری خودشان را به دانشگاه می‌رسانند. دکترا تمام دروس یک روز و ۳ ترم فقط کلاسه….بعدش برو توی خونه و کارات انجام بده…. شرکت خصوصی که نمی‌شه روش حساب کرد بعد دکترای برق در دانشگاه دولتی ارزش بالای دارد … آینده بدتر میشه ولی بهتر از نظر تحصیل فکر نکنم….

مهندس
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۳:۴۰ ب٫ظ

سلام دوستان. من در رشته برق امسال آزمون دکتری دادم و تقریبا تمام اولویت ها رو دعوت به مصاحبه شدم. ولی چون چند ساله ازدواج کردم سردرگم بودم که اصلا برم مصاحبه یا نه. در نهایت تصمیم گرفتم که فقط انتخاب اولم رو برای مصاحبه مراجعه کنم. از اونجایی که من ۵ مقاله ISI با ایمپکت ۱ به با بالا در jcr دارم، روز مصاحبه بهم گفتن از نظر ما شما اینجا قبولی ولی باید به صورت تمام وقت در دانشگاه حضور داشته باشید. از اونجایی که من ازدواج کردم و در یک شرکت خصوصی مشغول به کار هستم رفتن به دانشگاه یعنی از دست دادن کار و از طرف دیگه میدونم شاید دیگه نتونم ادامه تحصیل بدم و این آخرین فرصتمه. میترسم چند سال دیگه اوضاع برای مقطع دکتری بهتر بشه و پشیمون بشم …
با چندین نفر هم مشورت کردم ولی به نتیجه نرسیدم.

فائزه معدن97
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۵:۱۲ ب٫ظ
پاسخ به  مهندس

شما ک شاغل هستید و کار دارید دو دستی کارتون رو بچسبید ک وضعیت اشتغال بشدت داغونه
درس رو همیشه میشه خوند

میترا
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۶:۳۰ ب٫ظ
پاسخ به  مهندس

سلام
در تائید حرف “فائزه معدن ۹۷” باید عرض کنم این را هم درنظر بگیرید که شرکت شما خصوصی است و ممکنه شما را امروز بخواهد اما خدای نکرده ۲ سال دیگر نه. آینده را درنظر بگیرید و سپس تصمیم بگیرید.
موفق باشید

نظری
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۷:۵۰ ب٫ظ
پاسخ به  مهندس

سلام
من خودم شرایط شما رو دارم و الان هم دانشجوی دکترا هستم.
مهندس
اگر با دو روز در هفته اونم نصفه روز مرخصی ممشکلی ندارید اصلا نگران نباشید.
زیاد هم به حرف دانشگاه در مورد تمام وقت بودن توجه نکنید.
تقریبا هیچ کس تمام وقتت نیست
من که فکر نمیکنم مشکلی براتون پیش بیاد

داوطلب
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۸:۰۱ ب٫ظ
پاسخ به  مهندس

سلام دوست گرامی.
محل قبولی دکتراتون با محل کار و زندگیتون متفاوته؟
البته این خیلی مهمه محل قبولیتون کدوم دانشگاه هست. خیلی !
دوره دکترا فقط ۱ سال درس و اون هم دو روز در هفته نهایتا که معمولا با توافق بچه هاست حتی روزهای کلاس و امتحان فاینال. (بچه های دکترا معمولا هم متاهلن و هم جایی مشغول کار بودن و یا هستن و کتمانش میکنن (این مسائل رو هم در نظر بگیرید))

مهندس
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۸:۲۰ ب٫ظ
پاسخ به  داوطلب

سلام.
متاسفانه نزدیکترین دانشگاه به محل زندگی همین دانشگاه هستش که فاصله زمانی ۷ ساعته با محل زندگی من داره. اونجور که به من گفتن کلاسهای مقطع دکتری هم در دو روز غیر متوالی هستش مثلا شنبه و دوشنبه. یعنی عملا سه روز در سال اول باید کلاس رفت. حالا به قول شما از سال دوم معمولا استادها با دانشجو راه میان و کمتر گیر میدن. ولی همین مساله ترک کار میترسم برام سنگین تموم بشه …

داوطلب
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۹:۳۸ ب٫ظ
پاسخ به  مهندس

آقای مهندس خیلی وقتااون چیزی که ما در ذهن خودمون فکر میکنیم بزرگتر از واقعیته و اونقدر واقعیت وحشتناک و غیرقابل حل نیست. بنظرم با محل کارتون صحبت کنید و شرایطتون شرح بدید بخصوص اینکه متاهل هستید باید نرمش بیشتری باهاتون داشته باشند اون ها هم انسانند و تاکید داشته باشید نمیذارید به کارتون لطمه وارد کنه. اگر روزهای کلاس تغییر نکرد و دو روز متوالی نشد همون روز شنبه و دوشنبه اگر کلاس هست رو مرخصی بگیرید. بعضی وقتا هم کلاس رو غایب کنید که تا ۴ جلسه حق غیبت هر درس هست که معمولا رشته های فنی ۳ واحدی هستند درس ها. در کل حساب کنید مدت روزهای زیادی نیازی به مرخصی گرفتن از محل کار نیست! این ها با احتساب این هست که روزی اصلا تعطیل نباشه در این مدت و دانشگاه و استاد مقید باشن و از نیمه های مهر کلاس ها شروع نشه و استاد سرکلاس بیاد و …
من اطلاع ندارم برای چه دانشگاهی انشالله قرار هست قبول بشید ولی در دانشگاه های تهران با نظم و سختگیری که از خود نشون میدن خیلی هم بچه ها مقید به قوانین نیستند چون سختگیری ها ظاهری هستند و به مرحله عمل نمیرسند.
ولی در کل پیشنهادم این هست صبر کنید تا زمان جوابها و قبولی. انشالله بعد از قبولی شرایط و محیط دانشگاه در مدت ماه اول براتون قابل ارزیابی هست و می بیبنید خیلی واقعیت ماجرا متفاوته.

س
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۹:۵۷ ب٫ظ
پاسخ به  مهندس

سلام در جواب مهندس، کارتون رو بچسبید اصا دست نکشید از کارتون، من خودم کارشناسی سر کار رفتم، ارشدم رو با کارم تونستم بگیرم، خوشحالم که از کارم نزدم چون فرصت شغلی محدوده و ممکنه دیگه تکرار نشه، کلاسا رو شما با همکلاسیاتون توی دو روز جمع کنین، شدنیه، میشه به دوتاش برسن. موفق باشید.

برق
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۹:۳۱ ب٫ظ
پاسخ به  مهندس

سلام دوست عزیز، منم شرایط شما رو دارم. متاهلم و شاغل. سال قبل دکتری یکی از دانشگاههای تهران قبول شدم، من هر روز هفته کلاس داشتم، یه کم سخت بود ولی بنظرم ارزشش رو داره

حسین
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۱۱:۱۰ ب٫ظ
پاسخ به  مهندس

دوست گرامی خدمت شما و همه بزرگواران سلام عرض میکنم.
بنده خودم دانشجوی دکتری ورود مهر ۹۶ یکی از دانشگاههای تهران هستم.شاغل هم هستم.این نگرانی رو بنده هم داشتم ولی به خدا توکل کردم و جلو رفتم و الحمدالله هیچ مشکلی ایجاد نشد.شما هم به خدا توکل کنید و در کنار کارتون حتما دوره دکتری رو هم ادامه بدید.هیچ سختی و محنتی نداره بلکه تماما خیر و نیکی و لطف خدا خواهد بود.

رضا
مرداد ۳, ۱۳۹۷ ۱۱:۱۹ ب٫ظ
پاسخ به  حسین

سلام دکتر عزیز ؛
ممنون از پیام زیبا و روحیه بخش شما،
ان شاالله در همه مراحل زندگی و تحصیل موفق باشید.

مبینا
مرداد ۶, ۱۳۹۷ ۱:۱۵ ب٫ظ
پاسخ به  مهندس

سلام دوست عزیز
به نظر من کهادامه تحصیل بدید حتما و به حرف دانشگاهها مبنی بر تمام وقت بودن خیلی اهمیت ندید اونا همشون میگن تمام وقت حضور داشته باشید. البته ممکنه کمی اذیت کنن. من خودمم وضعیت شما رو داشتم و ده ساعت از محل تحصیلم فاصله دارم خدا رو شکر دو سال سپری شد و هر هفته هم رفت و امد می کردم در سال اول. تحصیل ارزش و جایگاه بالایی داره.موفق باشید.

دانشجو دکتری
مرداد ۱۲, ۱۳۹۷ ۸:۱۹ ب٫ظ
پاسخ به  مبینا

سلام. تا چن وقت دانشگاه و استاد راهنما گیر میدن که باید باشی بعدش چنان ولت میکنن که نری دفاع هم بکنی کسی سراغتان را نمیگیرد