موسسه آموزشی نگاره
دوره نگاره

ابهام زدایی معاون وزیرعلوم نتایج دکتری

از اخبار آزمون دکتری جا نمونی! ما همه اخبار رو لحظه‌ای اطلاع رسانی میکنیم! کافیه برای عضویت در کانال تلگرام کلیک کنی … و یا عضو پیج اینستاگرام سایت پی اچ دی تست بشی …

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری  به تشریح جزییات روند پذیرش دانشجو در فرآیند آزمون دکتری نیمه متمرکز پرداخت.

‘حسین نادری منش’ روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا افزود: افرادی که پس از اعلام نتایج اولیه و انجام انتخاب رشته آزمون دکتری، برای مصاحبه به دانشگاه ها معرفی شده اند دارای بالاترین رتبه ها در رشته های امتحانی خود هستند و هیچ فردی نیست که ادعا کند دعوت به مصاحبه نشده است درحالیکه رتبه های بعد از او برای مصاحبه معرفی شده اند.

وی به شرکت کنندگان در آزمون دکتری این اطمینان خاطر را داد که مطابق آیین نامه این آزمون، حداقل سه برابر ظرفیت پذیرش در هر کدرشته محل از میان دارندگان بالاترین رتبه ها به دانشگاه ها معرفی شده اند.

معاون وزیر علوم یادآورشد: مطابق آیین نامه دکتری، افراد در مرحله مصاحبه باید تا چندبرابر ظرفیت به دانشگاه ها معرفی شوند که عمدتا این میزان، سه برابر بوده است و از سوی دیگر ، هر داوطلب نیز امکان انتخاب 50 کدرشته محل را داشته است که امسال هر فرد درصورت داشتن نمره لازم، به جای سه دانشگاه به چهار دانشگاه معرفی شده است.

نادری منش به مصوبه مجلس شورای اسلامی مبنی بر اختصاص 30 درصد سهمیه آزمون دکتری به مربیان دانشگاه ها و 20 درصد به ایثارگران اشاره کرد و گفت: براساس قانون، وزارت علوم و سازمان سنجش ملزم و مجری این مقررات هستند و داوطلبان باید توجه داشته باشند که امسال در هر گروه دانشگاهی، علاوه بر سه برابر ظرفیت از میان داوطلبان آزاد، دو برابر نیز دارندگان سهمیه مربیان و ایثارگران به دانشگاه ها معرفی شده اند بنابراین در هر رشته محل، معرفی پنج برابر ظرفیت تعیین شده به دانشگاه ها صورت گرفته است.

وی درعین حال یادآور شدکه دارندگان سهمیه مربیان و ایثارگران نیز درصورتی می توانند به دانشگاه معرفی شوند که حداقل 80 درصد نمره دارنده آخرین رتبه قبولی در رشته امتحانی خود را کسب کرده باشند و این افراد صرفا بخاطر برخورداری از سهمیه مربی یا ایثارگر به دانشگاه معرفی نمی شوند.

نادری منش با بیان اینکه امسال سعی شده است چالش های آزمون دکتری سال قبل برطرف شود،افزود: سال گذشته، داوطلبان دارای بالاترین رتبه ها به میزان 7 تا 9 برابر ظرفیت به دانشگاه ها معرفی شدند که این خود مشکلاتی به دنبال داشت از جمله اینکه دانشگاه ها از تعداد زیاد داوطلبان گلایه داشتند و انجام آن را دشوار و زمان بر می دانستند و از طرف دیگر داوطلبان نیز گلایه مند بودند که به دلیل تعداد زیاد، امکان مصاحبه عمقی و طولانی از آنها وجود نداشته و مصاحبه با عجله انجام گرفته است از همین رو امسال تصمیم بر آن شد که داوطلبان تا سه برابر ظرفیت پذیرش به دانشگاه ها معرفی شوند.

معاون وزیرعلوم ادامه داد: در آزمون دکتری امسال تعداد 34 هزار نفر از داوطلبان برای انتخاب رشته، مجاز شناخته شدند که بعد از انجام انتخاب رشته و تعیین اولویت از سوی آنها و همچنین ظرفیت پذیرش دانشگاه ها در نهایت 16 هزار نفر برای انجام مصاحبه به دانشگاه ها معرفی شدند.

وی توضیح داد: باید دقت داشت که معرفی به دانشگاه براساس نمره داوطلبان و اولویت های انتخابی آنها صورت گرفته است و به ترتیب، دارندگان رتبه های برتر به دانشگاه ها معرفی شده اند و در اینجا با یک مجموعه روبه رو هستیم به نحوی که هر فرد حداکثر به چهار دانشگاه معرفی می شود و از سوی دیگر معرفی داوطلبان تا سه برابر ظرفیت پذیرش به دانشگاه ها خواهد بود و در این میان، همپوشانی های بسیاری به وجود می آید به این معنا که در قبال این 16 هزار نفر، باید حدود 40 تا 50 هزار مصاحبه در دانشگاه های مختلف انجام شود.

نادری منش یادآور شد: چنانچه سهمیه مربیان و ایثارگران را نیز از آزمون دکتری کنار بگذاریم از مجموع 16 هزار نفری که برای مصاحبه به دانشگاه ها معرفی شده اند نیز در نهایت 7 هزار نفر از داوطلبان آزاد می توانند صندلی های دکتری را پر کنند و پذیرفته شوند.

وی درمورد دلایل اعلام 34 هزار داوطلب به عنوان افراد مجاز به انتخاب رشته آزمون دکتری از سوی وزارت علوم و سازمان سنجش، اظهار داشت: این احتمال همواره و در همه آزمون ها وجود دارد که دارندگان رتبه های بالاتر تمایلی به انتخاب رشته در دانشگاه های دورافتاده یا رشته های شهریه پرداز نداشته باشند و به این ترتیب برای خالی نماندن ظرفیت ها در دانشگاه های مختلف، همیشه افراد بیشتری به عنوان مجاز به انتخاب رشته معرفی می شوند تا درصورت عدم استقبال رتبه های بالاتر از برخی کدرشته محل ها، به اندازه کافی افرادی برای معرفی وجود داشته باشند.

نادری منش این احتمال را داد که با تمام پیش بینی های صورت گرفته ، باز ظرفیت تعدادی از کدرشته محل های دکتری خالی بماند و تاکید کرد: در شرایطی که کل ظرفیت پذیرش آزمون دکتری ما 10 هزار نفر است نباید توقع داشت که 30 هزار نفر برای مصاحبه معرفی شوند.

وی مجاز شناخته شدن 34 هزار داوطلب آزمون دکتری برای انتخاب رشته را یک نوع شانس و فرصت برای این افراد خواند و گفت: داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته شده اما برای مصاحبه به دانشگاه ها معرفی نشده اند این امکان را دارند که در مرحله تکمیل ظرفیت شرکت کرده و انتخاب رشته داشته باشند.

معاون وزیر علوم تاکید کرد: سازمان سنجش امسال نیز همچون سال گذشته، در مرحله تکمیل ظرفیت از افرادی که در مرحله اول برای انتخاب رشته مجاز شناخته شده اند برای انتخاب رشته مجدد و قرار گرفتن در فرآیند تکمیل ظرفیت دعوت خواهد کرد.

وی افزود: یکی از دلایل اعلام تعداد بیشتری از داوطلبان به عنوان مجازین به انتخاب رشته در آزمون دکتری این بوده است که در مرحله افزایش و تکمیل ظرفیت، سازمان سنجش مجبور نباشد امتحان دیگری برگزار کند و بتواند گزینش دانشجویان را از میان داوطلبان مجاز به انجام برساند.

معاون وزیرعلوم از دانشگاههایی که متقاضی و آماده افزایش ظرفیت دکتری خود هستند خواست تا ظرفیت هایشان را به سازمان سنجش اعلام کنند تا در مرحله تکمیل ظرفیت، اعمال شود.

نادری منش تاکید کرد: در آزمون امسال هیچ داوطلبی نیست که ادعا کند دعوت به مصاحبه نشده درحالیکه دارندگان رتبه های بعد از وی برای مصاحبه دعوت شده اند و دعوت نشدن این افراد برای مصاحبه یا به دلیل کافی نبودن رتبه آنها با توجه به ظرفیت های تعیین شده است و یا اینکه در انتخاب رشته و اولویت های خود دقت لازم نداشته اند.

معاون وزیرعلوم با تایید صحت فرآیندهای گزینش دانشجویان دکتری در سازمان سنجش، یادآورشد: هرچند بررسی های ما نشان می دهد که هیچ مشکلی در روند اعلام نمره های داوطلبان و دیگر مراحل آزمون دکتری توسط سازمان سنجش وجود نداشته است اما حق اعتراض را برای داوطلبان محفوظ می دانیم و داوطلبانی که فکر می کنند حقی از آنها تضییع شده است می توانند اعتراض خود را به سازمان سنجش اعلام و نتیجه را تا رسیدن به جواب مستدل پیگیری کنند.

نادری منش درمورد فرآیند و شیوه پذیرش نهایی دانشجویان دکتری از طریق آزمون نیمه متمرکز نیز توضیح داد: نمره آزمون داوطلبان که امسال به صورت تخصصی و با طرح سوال در بیش از 1500 رشته محل صورت گرفت درمجموع 100 نمره برای داوطلبان دارد که 80 نمره آن مربوط به آزمون و 20 درصد نیز مربوط به سوابق تحصیلی (معدل مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد) آنها است و در مرحله مصاحبه نیز 200 نمره برای داوطلب درنظرگرفته می شود که در نهایت انتخاب افراد از میان داوطلبانی که بیشترین نمره را از مجموع 300 نمره به دست آورده باشند صورت می گیرد.

نادری منش، ظرفیت فعلی پذیرش آزمون دکتری سال 91 را 10 هزار و 280 نفر اعلام کرد و گفت که این میزان برای جذب دانشجوی دکتری از طریق آزمون دکتری نیمه متمرکز درنظر گرفته شده است و دانشجویان استعدادهای درخشان نیز می توانند درصورت داشتن شرایط لازم، بدون آزمون به دوره های دکتری راه یابند.

براساس قوانین آموزش عالی، دانشگاه ها می توانند تا 20 درصد ظرفیت پذیرش دکتری خود در هررشته را از میان دانشجویان استعداد درخشان جذب کنند به شرط اینکه حداکثر نیمی از این افراد ، دانشجوی همان دانشگاه باشند و ملزم هستند نیمی دیگر از این سهمیه را به دانشجویان دیگر دانشگاه ها اختصاص دهند.

نادری منش یادآور شد: از آنجا که ظرفیت پذیرش آزمون دکتری امسال حدود 10 هزار نفر است بنابراین تا دو هزار دانشجو نیز می توانند با استفاده از سهمیه استعداد درخشان، بدون آزمون وارد دوره دکتری شوند اما باید این نکته را نیز در نظر داشت که اغلب دانشجویان استعداد درخشان، جزو افرادی هستند که در آزمون نیز شرکت کرده و در شمار معرفی شدگان برای مصاحبه به دانشگاه ها قرار دارند.

آزمون دکتری نیمه متمرکز سال 1391 روز 25 فروردین ماه باحضور 178 هزار داوطلب در حوزه های امتحانی سراسر کشور برگزار شد که با اعلام نتایج اولیه، حدود 34 هزار نفر برای انتخاب رشته مجاز شناخته شدند.

اخیرا برخی از داوطلبان آزمون دکتری که به عنوان مجازین به انتخاب رشته شناخته شدند پس از اعلام فهرست اسامی معرفی شدگان به دانشگاه ها به دلیل نبودن نام آنها در این فهرست دست به اعتراض زدند و این شائبه برای آنها بوجود آمده بود که تمام مجازین به انتخاب رشته، الزاما باید برای مصاحبه به دانشگاه ها معرفی شوند.

نتایج نهایی آزمون دکتری سال 91 قرار است 20 شهریورماه اعلام شود.