پذیرش سفارشی و بیضابطه دانشجویان دکتری؛ شایعه یا واقعیت
از اخبار آزمون دکتری جا نمونی! ما همه اخبار رو لحظهای اطلاع رسانی میکنیم! کافیه برای عضویت در کانال تلگرام کلیک کنی … و یا عضو پیج اینستاگرام سایت پی اچ دی تست بشی …
یکی از مشکلات در این زمینه این است که داوطلب دکتری شرکت کرده در کنکور بعد از قبولی در این مرحله و کسب حد نصاب لازم برای طی مرحله دوم یا همان مصاحبه به دانشگاه دعوت میشود تا تواناییهای علمی او محرز و تائید شود، اما مشکل کار اینجاست که بسیاری از داوطلبان دکتری این رویه را عادلانه نمیخوانند و معتقدند آنچه در جلسه مصاحبه میگذرد با آنچه روی کاغذ به عنوان قانون نوشته شده از زمین تا آسمان فاصله دارد.
انتخاب سفارشی دانشجوی دکتری نداریم
سید احمد معتمدی رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر درباره انتقادات وارد شده به شیوه مصاحبه دانشجویان دکتری در دانشگاهها و باز گذاشته شدن دست آنها در پذیرش دانشجو، به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: دانشگاه در دعوت به مصاحبه دکتری تراز را مشخص میکند و معمولا دانشکدهها ۷ تا ۸ برابر ظرفیت دعوت به مصاحبه دارند و یا حتی دانشکدهای را در دانشگاه امیرکبیر داشتیم که ۱۵ برابر ظرفیت دعوت به مصاحبه داشت. اگر دانشکده داوطلب کمتری برای مصاحبه دعوت کند به ضرر خودش تمام میشود، زیرا ممکن است فردی با وجود داشتن رزومه قوی به دلایلی موفق نشده باشد در کنکور رتبه و تراز مناسبی کسب کند.
معتمدی در ادامه در واکنش به حواشی مطرح شده درباره انتخابهای سلیقهای و سفارشی دانشجویان دکتری توضیح داد: استادان زیر بار هیچ دستوری نمیروند که این عقیده بسیار خوب است. هیات انتخاب دانشجوی دکتری هم از گروهی از استادان متخصص تشکیل میشود تا رزومه و سوابق، داوطلب را بسنجند. در پذیرش دانشجو، فرزند همکار و دوست با سایر افراد تفاوتی ندارد. به عنوان مثال بنده تا دانشجو مناسب کارم نباشد اقدام به جذب نمیکنم و مهم هم نیست که یک سال دانشجو نداشته باشم. استاد با کسی تعارف ندارد، بلکه ملاک عمل بررسی سوابق تحصیلی و علمی دانشجو است.
سخنان ۱۵ داوطلب معترض به روند مصاحبه دکتری
سخنان و درد دلهای دانشجویان در اعتراض به شیوه جذب دانشجویان دکتری زیاد است و هر کدام نکاتی از جنس حاکم بودن نگاههای مغرضانه و پارتی بازیها را در فرآیند مصاحبه مطرح میکنند که در ادامه این مطلب سخنان ۱۵ داوطلب معترض به روند مصاحبه دانشگاهها در کنکور ۹۹ ذکر شده است.
یک داوطلب در این باره گفت: تمام روند مصاحبه آزمون دکتری پارتی بازی است. من با رتبه ۲۱ ارشد مهندسی صنایع علم و صنعت کنکور ۹۹ در هیچ دانشگاهی قبول نشدم.
یک داوطلب آزمون دکتری ۹۹ اظهار کرد: باید هر چه زودتر نحوه انتخاب دانشجوی دکتری به گونهای تنظیم شود که توان اساتید برای انتخاب مغرضانه دانشجو بطور کامل از بین برود. اساتید به دلایلی مثل نحوه برخورد در تدریس و نمره دادن به دانشجویان در طول ترمهای آموزشی مورد سوال هستند. نمرههایی که با معیارهای خاص داده میشود و حتی موارد زیادی هم وجود دارد که به صورت عمدی نمره و معدل دانشجویی را پایین میآورند که در مراحل بعدی به نفع افراد مورد نظرشان باشد. همین روند در انتخاب دانشجوی دکتری که یک مرحله مهم است هم اتفاق میافتد.
او ادامه داد: قوه قضاییه باید بخشی را برای پاکسازی دانشگاهها از این مسائل سازماندهی کند، چرا که حراست و امثالهم در این موارد حرفی برای گفتن ندارند و شورای عالی انقلاب فرهنگی هم موارد اسفناکی از تنظیم قوانین به نفع اساتید (که در واقع شامل خودشان میشود) را داشته و دارند.
داوطلب دیگری گفت: این شیوه جذب و سپردن انتخاب به اساتید به هیچ عنوان روش مناسبی نیست. با رتبه ۱۳ آزمون دکتری ۹۹ فارغ التحصیل دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در هیچ دانشگاهی قبول نشدم.
داوطلب دیگری جزئیات بررسی مصاحبه علمی را فاش کرد و افزود: آقایان رئیس دانشگاه شما سواره و ما پیاده هستیم. اما شیوه برگزاری مجازی مصاحبههای دکتری امسال یک حسن داشت و آن این بود که هم شما مصاحبههای آنلاین را ضبط کردید و هم بعضی دانشجویان اقدام به این کار کردند. بنده امسال وارد مصاحبه شدم و اساتید سوال کردند لیسانس و ارشد را در کدام دانشگاه سپری کردهام؟. در صورتی که تمام مدارک و مستندات روی میز بود و سپس گفتند اگر سوالی نداری خدانگهدار. فیلم ضبط شده این مصاحبه را هم برای اثبات نگه داشته ام تا حرفم ثابت شود. این آن بررسی علمی، تخصصی و موشکافانه دانشگاهها است؟.
داوطلب در ادامه ادعا کرد: من امسال در دانشگاه صنعتی امیرکبیر دعوت به مصاحبه شدم و فقط به من گفتند خودت را معرفی کن و پس از آن از استاد سوال کردند که از من سوال دارد یا خیر که ایشان هم اعلام کردند سوالی ندارند و فرآیند مصاحبه من به پایان رسید. رتبهام در کنکور دکتری سال ۹۹ سازمان سنجش ۱۳ بود، اما پذیرش نشدم. کاش میدانستم چه دانشجویی با چه رتبهای پذیرش شده است.
داوطلب دیگری به پذیرش شدن فرزند یکی از اساتید اشاره کرد و گفت: دوران کارشناسی و کارشناسی ارشد را در دانشگاه صنعتی امیرکبیر بودم. دو سال از طریق استعداد درخشان به مصاحبه دعوت شدم، اما علیرغم رزومه عالی پذیرفته نشدم، زیرا یکی از اساتید هر دو دخترش را که کاری به جز واحد پاس کردن انجام نداده بودند جذب کرد.
داوطلبی با یک نگاه دوسویه در این باره گفت: این شیوه پذیرش وجود دارد، اما به این معنا نیست که همه به این طریق پذیرفته میشوند کم نیستند افرادی که به این طریق پذیرفته میشوند.
شخص دیگری با بیان اینکه اساتید در مصاحبه دکتری سلیقهای و سفارشی عمل میکنند اظهار کرد: حداقل عدالت این است که مصاحبه حذف شود و مثل کنکور و کارشناسی ارشد نمرات اعمال شود.
داوطلبی نیز این مسائل را تائید کرد و با اشاره به اینکه باید سازمانی جدا این مسائل را انجام دهد توضیح داد: شیوه پذیرش دکتری باید مانند کارشناسی ارشد باشد. اساتید خیلی در فرآیند مصاحبه سلیقهای و با بی انصافی کار میکنند که باید فکری برای این موضوع کرد. در مصاحبههای دکتری و استخدام حق خوری زیادی وجود دارد، فقط باید مصاحبه را حذف کرده و بر اساس نمره کتبی و رزومه دانشجو انتخاب کرد، آن هم در یک سازمان بی طرف.
یک فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی شریف نیز بیان کرد: من چهار بار در دانشگاه صنعتی شریف به مصاحبه دعوت شدم و حتی مطلع شدم که یک بار نمره اول آزمون بودم، اما مرا نپذیرفتند. دلیلش این است که اساتید ترجیح میدهند به واسطه شناختی که از دانشجویان دوره ارشد خودشان دارند، آنها را بپذیرند و ریسک دانشجوی غریبه را برخود تحمیل نکنند که البته کار اشتباهی است.
او افزود: هیچ جای دنیا رئیس دانشگاه و هیچ مقام مسئول دیگری، حق دخالت در فرآیند پذیرش دانشجوی دکتری و تحمیل دانشجو به استاد را ندارد. مطمئن باشید هیچ استادی هم زیر بار چنین تحمیلی نمیرود، اما ممکن است نظر شخصیاش در مورد داوطلبان مختلف، تاثیر گذار باشد که آنهم رئیس دانشگاه نه میتواند این مطلب را اثبات کند و نه میتواند در آن دخالت کند.
داوطلب دیگری با بیان اینکه به دریا رفته میداند مصیبتهای طوفان را، توضیح داد: برای قبولی در مصاحبه دکتری فقط سفارش و داشتن حداقلهای علمی لازم است. بیشتر اساتید دانشگاهها به دنبال منافع و راحتی خودشان هستند.
شخص دیگری بیان کرد: با توجه به تجربهای که دارم ادعا میکنم که ۹۰ درصد مصاحبهها فرمالیته است. انتخاب دانشجو قبل از مصاحبه انجام میشود و مصاحبه فقط صورت رسمی و قانونی دادن به انتخاب اساتید است.
فرد دیگری گفت: من را با یک رزومه عالی رد کردند، زیرا کسی را به عنوان پارتی در دانشگاههای تهران نداشتم. اما فردی را دیدم که با رزومه و رتبه خیلی پایینتر و فارغ التحصیل از یک دانشگاه بدتر از من را قبول شد.
انتخاب مغرضانهی یا عادلانه دانشجویان دکتری!؟
علاوه بر اعتراض دانشجویان دکتری به شیوه پذیرش، مسئولان دانشگاهها هم به این شیوه معترض هستند و معتقدند که با رویه فعلی دانشجوی ممتاز جذب دانشگاه نمیشود و باید اختیار بیشتری به دانشگاهها در این زمینه داده شود تا دانشجوی ممتاز و با سطح علمی بالا در دورههای دکتری جذب شود.
منصور کبگانیان دبیر ستاد نقشه جامع علمی کشور در این رابطه به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: دانشگاهها به خصوص دانشگاههای مطرح و مادر کشور به شیوه پذیرش دانشجو در مقطع تحصیلات تکمیلی انتقادات جدی دارند. برخی معتقدند سطح دانشجویان دکتری وارد شده به دانشگاه از طریق کنکور پایین است و این دانشجویان صلاحیتهای لازم را ندارند. این انتقادات باعث شده است که یک اصلاحیه جزئی برای کنکور دکتری ۱۴۰۰ اعمال شود. به این صورت که یک حد نصاب برای پذیرش دانشجوی مقطع دکتری گذاشته شد و دانشگاهها در تعیین این حد نصاب اختیار دارند.
گفتنی است؛ تصویب این مصوبه صدای داوطلبان را بیشتر درآورد و آنها معتقدند با این شیوه دیگر دانشجویانی که از بند پ و … برخوردار نیستند نباید سمت کنکور دکتری بیایند و انتظار داشته باشند که قبول شوند. با این وجود باید منتظر ماند و دید که در میدان اعتراضات دانشجویان و مسئولان رای به نفع کدام یک میچربد و بلاخره حکم به نفع کدام گروه صادر میشود.
وقتی خوددقانون گذار برای پذیرش ارشد از دانش آموختگان استعداد درخشان فقط دولتی پذیرش میکنه وقتی کارشناسی ناپیوسته رو ملاک قرار نمیدن چطور انتظار دارید خود دانشگاهها عدالت رودبرقرار کنن، این مشکل از ذهن خودمون درباره نژاد پرستی دانشگاهی شکل میگیره، وقتی ارشد دانشگاه آزاد برای پایان نامه به دانشگاه امیرکبیر مراحعه میکنه برای تحقیق و پژوهش و دانشگاه دست رد به سینه دانشحو میزنه چه انتظاری دارین این مملکت برای پیشرفت صنعتی و زیرساختی آماده باشه، این مشکل از اونجایی شروع شد که تحمل دیدن هم رو نداریم و برای هم بخاطر نوع دانشگاه فخر میفروشیم
به نظرم این اخبار برعکس برای حذف عده ای از اساتید و جایگزینی آنهاست و نیز برای ورود عده ای به دکتری.
در آزمون دکتری من شرکت کردم. ۷۰ نمره کتبی بود و بی نام تصحیح شده بود. ۳۰ نمره مصاحبه… بنده دو سال قبول نشدم.. با ۲ نمره کمتر. ولی سال سوم هم مقاله ام بیشتر بود هم نمره ام بهتر…
در زمان مصاحبه هم قطعا خطا طبیعی است اما نه به این شدت…
نظام آموزشی که منوط به درس پاس کردن باشه اصلا به درد نمی خوره ، چرا نمی زارید یکی که واقعأ حقش هست به جایی برسه ، جهان سوم که میگن ، به خاطر این موضوعاته دیگه ، تو تمام جهان سعی میکنند دانشجویان مستعد را شناسایی و حمایت کنند ، در ایران انگار می ترسند که فلانی که مستعد و همه چی تمام هست یه موقع قبول نشه, یه وقت سر از کار اینا در نیارد ، حرف آخر نظام اموزشی بیمار و لاعلاجی داریم .
شکایت به دیوان هیچ فایده ای نداره، دیوان اگه دیوان بود که منتظر شکایت نمی موند ، خودش رسیدگی می کرد
خلاصه این دفعه هم واسه دکتری نقشه کشیدن و می خوان بدن به اعضای هیئت علمی ، هر روز یک بحث جدید در مورد دکتری باز می کنن هر روز یک شخص جدید احضار نظر به نفع خودش میکنه که ذهن ها آماده بشه
در مصاحبه اساتید مغرضانه آنقدر نمره را کم میدن که دانشجو حد نصاب نیاره اصلا انگار کنکور نداده. یواشکی به ریشش هم می خندند . باید یه راهی برای رفع این دشمنی ها باشه اینطوری نمیشه
درسته. دقیقا
موافقم منهم بارها در مورد این تقلبات شنیدم وحتی دوستانم مواردی با این تقلبات مواجه شدن
با سلام به همه دوستان بنده دکتری اقتصادددارم ای کاش فکری به حال جذب دانشجوهای دکتری بشه گناه ما چیه که درس خوندیم و تا این مرحله اومدیم با رزومه عالی اما شهر خودمون نمیتونیم جذب بشیم؟ برای من که خانم هستم زندگی در شهر دیگه سخته کاش قانونی بود که دانسجوی دکتری بومی هر دانشگاه جذب میشد نه از شهرهای دیگه
کسی که ۴۰ مقاله خریده و توان حتی یک تخمین رو نداره چون مقاله داره باید جذب کنن؟؟!
خدا به هممون صبر بده
افزایش ظرفیت تو دکترا راهکار خوبی است برای صندلی های خالی دانشگاه ها یک میلیون و پانصد هزار صندلی خالی و رقابت سخت در دکتری ،خنده دار هست،دانشگاه ها هم توان پرداخت هزینه های هیات علمی را ندارند ،اگر فکری نشه بسیاری از واحد های دانشگاهی تجمیع میشه ،چون دیگه هیچ کس برای شرایط سخت تحصیل حاضر نخواهد شد چون اساتید خودشون میگن شرایط تحصیل با قوانین خشک خیلی سخت شده مثل آزمون زبان ،مقالات، تأییدات توسط داورهای داخلی وخارجی،شهریه های بالا،حجم زیاد کتاب ها،هزینه های جانبی تحصیل،حتی برای اساتید هم موندن تو وزارت علوم سخت شده بسیاری از اساتید خود را بازنشسته کردند،به امید روزی که همه به آسانی توان ادامه تحصیل داشته باشند.وباعلاقه به دنبال کشف حقایق بروند نه با اجبار.
نه خوب نیست چون همه دارن الکی مدرک میگیرن ا. نا که شاغل هستن میان یه مدرک اضافی میگیرن اکثرا کارمند هستن و رساله رو میخرن!
دکتری باید محدود بشه و همه جذب بشن
درسته
پیشنهاد میکنم از دانشجوها کنکور بگیرن ولی مصاحبه رو بدون نام و با دیجیتال صدای دانشجوهاروعوض و ضبط کنن. و اساتید بعدا گوش کنن که نه دانشجو رو ببینن نه صداشونو تشخیص بدن، تا اساتید دانشگاه فقط دانشجوهای خودشون رو نگیرن. والاااا، فقط این میتونه راه حل باشه، جز این فقط پارتی بازی میشه
عزیزان رزومه رو میخرند کجایین چی میگین…
پول میدن براشون چهار نفر دیگه مقاله مینویسند
پایان نامه ها هم که اکثرا در فضای رویا با عدد سازی معنا دار هست.
جمع کنین این بساط رو
بجاش بیایین ۶۰ درصد رو اختصاص به یک کنکور اصولی بدین.
۳۰ درصد رو اختصاص به رزومه و نمره ازمون مصاحبه بدهید.
۱۰ درصد هم اختصاص بدهید به اینکه ایا شخص اصلا دانشمند شحصیت و شرایط روحی مناسب داره برای ادامه تحصیل.
در ۳۰ درصد اختصاصی هم ۱۰ درصد شامل مقاله و…
۱۰ درصد اختصاص به نمره زبان و ۱۰ درصد به ازمون تخصصی تشریحی.
سلام.
امسال برای بار چهارم شرکت خواهم کرد، هر سال در تهرانها دعوت شدم، رتبه ۹, ۱۱,۱۵ داشتهام. چهار کنفرانسی معتبر (دو تخصصی و دو isc ) و دو علمی پژوهشی، سال اول و دومش مدرک msrt هم داشتم که تاریخش منقضی شد.
معمولا تهرانها در گرایش من تا ۸ نفر پذیرش دارند اغلب. برخی بچهها در مصاحبه شرکت نمیکردند شاید استعدادی بودند هم یا اپلای … ، بهرحال باقیماندهها با ظرفیت تناسب میداشتیم اغلب. اگر دانشجوی خودشان نبود در بین ما، اغلب ظرفیت را با حد نصاب خالی میگذاشتند و میگفتند دانشجو ضعیف است! دانشجویی که ارشد مهندسی عمران در خواجه نصیر خوانده یعنی رتبه حداقل ۶۰۰ از بین تقریبا ۵۰ هزار نفر عمران در ارشد اورده و در کنکور دکتری هم زیر ۱۰ شده، ضعیف است!
همین دیوان عدالت اگر دو سال قبل بر قانون منع حدنصابش نظارت میکرد، یقینا من و چند تن از دوستانم در یکی از دانشگاههای تهران میبودم.
دیگر امسال به بیقانونی را هم قانون کردند!
ما با چشم و گوشت و خون، خیلی بیعدالتیهارا میبینیم ولی نمیتوانیم اثبات کنیم. و این یک مشکل ساختاری است که انتهایش خیر نیست.
(نتیجههای اولیه اش را در بیکاری و بیسوادی اغلب فارغ التحصیلین و رکود علمی در بخشهای مهم میبینیم).
بماند ….
با آرزوی موفقیت برای همگی
کاملا مصاحبه سلیقه ای و سفارشی و مغرضانه است
دمتون گرم. درسته.
مصاحبه مغرضانه است بنظرم باید حذف شود
پذیرش دکتری مثل ارشد و کارشناسی باید از دست دانشگاه و اساتید در بیاد وگرنه همین آشه و همین کاسه
باید یه عده کثیری به شورای عدالت اداری شکایت کنیم
درسته
موافقم مصاحبه با ید از دست اساتید درآد تا نتونم توش اعمال نفوذ کنن
بی شک هر دو ، کور که نیستیم .
چند سال دکتری آزمون دار شده اینا دارن خودشون میکشن صلاحیت صلاحیت میکنن
خودتون چطوری وارد دکتری شدید فکر میکنید تافته جدابافته اید
حالا باز میگن توی یه دانشگاهی استاد پارتی بازی میکنه دانشجو میگیره میشه درک کرد ولی وحشتناک ترش اینه که استاد نمیتونه یه دانشجویی رو توی همون دانشگاه جذب کنه سفارششو میکنه توی یه دانشگاه دیگه قبول میشه. این استادی که میگم از دانشگاه تهران بود ولی سفارش کرد و اون شخص دانشگاه گیلان قبول شد
اینم درسته. فقط سفارش
وقتی مصاحبه حذف بشه دیگه از این مسایل نخواهیم داشت
کسی که دو تا مقاله علمی پژوهشی داره، یه کنفرانس داره، یه کتاب تالیفی داره، با اینکه مدرک زبان نداره اما از اونایی که مدرک دارن زبانش بهتره، دفاع پایان نامش عالی بوده و اشراف کامل به مباحث رشته خودش داره باید در حقش اجحاف بشه؟؟؟ این عادلانه اس ؟؟؟
دونستن زبان برای یک دانشجوی دکتری لازمه از همه اینها بی که گفتی لازمتره …من خودم چون زبانم افتضاحه ومیدونم تا پایان امتحان علوم پایه نمی تونم مدرک زبان رو ارایه بدم دنبال دکتری نمیرم زبانتو خوب کن که اگه دکتری گرفتی بتونی با دنیا در ارتباط باشی پژوهش کنی تحقیق کنی…
دیوان عدالت تنها مرجعی است که می تواند جلو این بی قانونی را بگیرد
فکر کنم اگه به شورای عالی انقلاب فرهنگی مربوط بشه(دقیقا نمیدونم مربوط میشه یا نه)قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری نیست… ولی اگه به وزارت علوم مربوط بشه قابل اعتراض در دیوان عدالت اداریه
تغییر جزیی!!!!!!!!
فکر میکنم همه به چشم دیدن که معیارهایی بجز معیار علمی هم دخیل هستند در انتخاب دانشجو توسط دانشگاهها (البته خوش بینانه ترین حالت رو میگم و گرنه بعضی جاها که اصلا ضوابط انتخاب مشخص نیستند)
مصاحبه با ید حذف شود تا جلوی اعمال نفوذ گرفته شود
این قضیه مصاحبه کوتاه و فرمالیته برعکسشم هستا
دوستم مصاحبه دانشگاه خودش رفت استعداد درخشان
بعد از مصاحبه زنگ زد گفت هیچییییی ازم نپرسیدن فقط استاد خودش گفته شما که دانشجو خودمی من سوالی ندارم بقیه سوال دارن؟ بقیه هم گفتن خیر.
رزومه هم نداشت هیچ مقاله ای کتابی هیچی فقط دفاع کرده بود تازه اونم ۶ ترمه ولی معدلش بالا بود فقط همین.
البته دلیلش هم مشخصه چون استاد راهنماش رئیس دانشکده شون بوده و یه سری سمَت های دیگه..:)
اینم بماند که یکی از شرطهای شرکت در استعداد اینه که ارشدو ۵ ترمه تموم کنیم ایشون ۶ ترمه تموم کرد ولی خیلی راحت استادش یه نامه نوشت برد دفتر استعداد اونا هم اسمشو رد کردن تو لیست استعداد درخشان.
اره درسته .تو گروه ما امسال یه دانشجو کارمند بود که به زور یه پیام نامه ناقص و الکی پنج ترمه مجازی ارایه داد اونم تو آذرماه!!! و تو همون آذر ماه هم شد دانشجو دکترا!!!!!!!!!! بدون مقاله بدون رزومه بدون یه اپسیلون استرس
همه مون به چشم داریم می بینیم این بی عدالتی هارو
دوستم حتی کنکور ثبت نام نکرد در این حد مطمئن بود استعداد قبوله! متاسفم واقعا..