انتقاد معاون وزیر علوم از رای دیوان عدالت اداری از حذف شرط چاپ مقاله برای دفاع دانشجویان دکتری
از اخبار آزمون دکتری جا نمونی! ما همه اخبار رو لحظهای اطلاع رسانی میکنیم! کافیه برای عضویت در کانال تلگرام کلیک کنی … و یا عضو پیج اینستاگرام سایت پی اچ دی تست بشی …
معاون پژوهشی وزارت علوم با بیان این که «رای اخیر دیوان عدالت اداری چندان تغییری در وضعیت ایجاد نکرده است»، گفت: ورود این نوع مصوبات به روندهای دقیق علمی ممکن است باعث سوء برداشت ها یا توجیه کننده پارهای از کمکاریها و حتی تنبلیهای علمی شود.
دکتر غلامحسین رحیمی در گفتوگو با ایسنا، درباره مفهوم انتشار مقاله گفت: فکر میکنم برداشت دقیقی از مقاله و کارکرد آن در برخی از مجامع کشور و حتی در میان برخی از کارشناسان و مدیرانی که در این زمینه اثرگذارند و درباره آن اظهارنظر میکنند، وجود ندارد. مقاله، زمانی پدید میآید که ما یک کار پژوهشی که حاوی نوعی نوآوری است انجام دهیم و نتایج آن، در فرمتی خاص تحت عنوان مقاله قابل ارائه باشد. همچنین این پژوهش باید دارای کیفیتی باشد که چون در معرض داوری صاحبنظران زمینهی تخصصی پژوهش در سطح ملی و بینالمللی قرار بگیرد، حرف تازه ای داشته باشد.
وی ادامه داد: بنابراین مقاله عملا انعکاس نتایج پژوهش در فرمتی خاص برای مخاطبان متخصص است. به همین دلیل هم در ایران و هم در دنیا بر روی انتشار مقاله تاکید میشود و معمولا هر چه تعداد و کیفیت مقاله بیشتر شود نشان دهنده این است که حیات علمی و تحقیقاتی کشور پربارتر است و کشور در زمینه انجام تحقیقات نسبت به سایر کشورها موفقتر عمل کرده است.
معاون وزیر علوم افزود: اوصاف کاربردی بودن یا نبودن تحقیقات به مقاله مربوط نمیشود. این توصیفها به خود تحقیق مربوط میشود چرا که مقاله صرفا گزارش تحقیقات است. گاهی این مباحث با یکدیگر خلط میشوند و شاهد قضاوتهایی ناروا در خصوص مقاله و انتشار مقاله هستیم.
معاون پژوهشی وزیر علوم با تاکید بر این که «هر چه تعداد مقالاتی که در بسترهای معتبر علمی مانند مجلات و پایگاه های استنادی منتشر میشوند بیشتر باشد بیانگر این است که در جامعه و نظام علمی تحقیقات بیشتری انجام گرفته است» گفت: واضح است که اگر مقاله حاصل تحقیقات برای توسعه علمی باشد مقالات بیشتر رنگ و بوی نظری می گیرند و هر چه تحقیقات بیشتر معطوف به کاربرد باشد و یا کاملاً تقاضا محور و کارفرمائی باشد مقاله حاصله کاملاً جنبه کاربردی خواهد داشت. در ایران باید تحقیقات تقاضامحور و کارفرمائی تقویت شود.
رحیمی با بیان این که «دورههای تحصیلات تکمیلی، دورههای پژوهشی محسوب میشوند» افزود: دوره دکترا معمولا دورهای چهارساله است که نیمی از آن به انجام تحقیقات در قالب رساله دکترا اختصاص پیدا کرده است، در نتیجه دانشجویان دکترا طبق آییننامهای که ابلاغ شده است، یک دوره مفصل تحقیقاتی دارند که نتیجه آن تحت عنوان رساله منتشر میشود. بر همین اساس، دانشجویان ابتدا باید پیشنهادیهای تهیه کنند که استاد راهنما آن را تایید و سپس جمعی از استادان داخل و خارج موسسه این پیشنهادیه را تصویب می کنند. پس از تصویب پروپوزال، سیر تحقیقات زیر نظر استاد راهنما انجام میشود تا دانشجو به مرحله دفاع برسد.
معاون وزیر علوم ادامه داد: در آییننامهها ذکر شده است که دانشجو باید حداقل یک مقاله چاپ شده پیش از دفاع از رساله داشته باشد. البته به نظر من نگارش یک مقاله برای دکتری کم است. داشتن یک مقاله در حدود ده سال پیش خیلی خوب بود اما کشور ایران الحمدلله به سطحی رسیده است که در سال ۲۰۲۰ بیش از ۶۵ هزار سند علمی درمجلات جهانی منتشر و در پایگاه های استنادی بینالمللی ثبت کرده است و بیشتر از همین مقدار سند علمی نیز در نشریات معتبر داخل کشور به چاپ رسیده است. بنابراین در حال حاضر و با توجه به شرایط علمی کشور، دارا بودن یک مقاله برای دانشآموختگان دکتری، کف انتظار است. اکثر دانشگاههای خوب ما انتظار بیشتری از دانشجویان دکتری دارند و رسالههای این دانشجویان به گونهای تعریف و انجام میشود که از آن چند مقالهی معتبر داخلی و خارجی استخراج شود.
وی در ادامه بیان کرد: حدود پنج شش سال قبل، فاصلهی زمانی میان پذیرش مقالات، بعد از داوری تا چاپ آنها در برخی از نشریات داخلی زیاد بود. من مجلهای را میشناختم که از زمان پذیرش مقاله تا انتشار آن در این نشریه بیش از یک سال و نیم به طول میانجامید. در حالی که طی سه چهار سال گذشته، تحولات زیادی رخ داده است. معمولا این فاصله زمانی بین پذیرش تا چاپ برخط در مجلات داخلی بسیار کوتاه شده است. تقریبا اکثر مجلات داخلی، حدود یک ماه بعد از پذیرش مقاله و به محض ویراستاری و تنظیم مجله ای، آن را به صورت برخط منتشر میکنند. از سوی دیگر، دانشگاهها معمولا گواهی پذیرش مقاله در نشریات را نیز میپذیرند و به دانشجو اعلام میکنند برای برخی از دانشگاه ها دانشجویان اگر یک مقالهی چاپ شده و یک مقالهی پذیرششده داشته باشند کفایت میکند. منظور این است که اصولا پذیرش مقاله پذیرفته شده برای چاپ توسط دانشگاه یک امر معمول بوده است.
معاون پژوهشی وزیر علوم خاطرنشان کرد: ما انتظار داریم نتیجه تحقیقات دانشآموختگان دکتری در همهی رشتهها حداقل به اندازهی یک مقاله، استعداد انعکاس در مجلات بینالمللی را داشته باشند. برای نشریات بینالمللی، فاصلهی زمانی بین پذیرش و چاپ برخط مقالات تقریبا وجود ندارد. پس به طور کلی فاصله زمانی بین پذیرش و چاپ مقالات در نشریات داخلی و خارجی مدت کوتاهی است.
وی با بیان این که بیش از ۱۲۰۰ مجلهی داخلی از وزارت علوم مجوز انتشار گرفتهاند، گفت: تنوع زیادی در تعداد نشریات داخلی و خارجی وجود دارد و اگر نشریهای فاصلهی زیادی بین پذیرش تا چاپ مقاله قائل میشود محققان میتوانند به آن مراجعه نکنند تا نشریه به تدریج رو به انحلال برود و یا روند خود را اصلاح کند. در همهی رشتهها و شاخههای تخصصی علمی دارای مجله هستیم و کمبودی برای بستر انتشار مقالات دانشآموختگان دکتری وجود ندارد.
معاون پژوهشی افزود: در خصوص پذیرش با چاپ مقالهفکر میکنم دیوان محترم عدالت اداری کمی در صدور حکم اخیر عجله کردهاند.
رحیمی با بیان این که مصوبه« اخیر دیوان عدالت اداری چندان تغییری در وضعیت ایجاد نکرده است» گفت: ورود این نوع مصوبات به روندهای دقیق علمی ممکن است باعث سوء برداشت ها و یا توجیه کننده پارهای از کمکاریها و حتی تنبلیهای علمی شود. به نظر من چاپ آنلاین مقاله برای دفاع از رساله کافی است، در اینصورت فاصله زمانی قابل توجهی بین پذیرش و چاپ برخط وجود ندارد.
معاون وزیر علوم با اشاره به دیدگاهی که در برخی از نهادهای پژوهشی نسبت به انتشار مقالات وجود دارد، گفت: مقاومتی در بخش کوچکی از جامعه علمی کشور برای چاپ مقاله وجود دارد که این مقاومت به تدریج انشاءالله رو به تحلیل میرود. مقاومت موجود بر اساس استدلالهای علمی شکل نگرفته است و در واقع علت آن بیشتر تنبلی علمی است. این بخش اصولا چون یا توانایی علمی بالایی ندارند یا تنبلی میکنند، در برابر انتشار دستاوردهای پژوهشی خود و در معرض داوری قرار دادن آنها از خود مقاومت نشان میدهند.
وی در پایان افزود: البته در محیطهای حوزوی روشی را در مطالعات و تحقیقات داریم که باقیمانده از سنتهای پیشرفته دوران شکوفائی تمدن اسلامی است که میتوانیم از آن به سنت علمی حوزوی یاد کنیم. حکمای محدودی داشتیم و داریم که همزمان با رونقگیری دانشگاهها در کشور به همان شیوه سنتی به مطالعه و تحقیق پرداخته و میپردازند. اگر از آن روش، حکمائی مانند علامه طباطبائی و شهید مطهری برخیزند آن را میتوانیم سنتی کاملاً معتبر در برابر روش علمی جدید تلقی کنیم. در غیر اینصورت فعلاً باید در تمام نهادهای علمی به روش علمی جاری برای استخراج معرفت جدید و دستیابی به فناوری های نو و شیوه انعکاس نتایج تحقیقات اتکاء داشته باشیم.
مجله ها هم فقط پولی شده! جالبه هنوز رای دیوان رو هم اجرایی نکردن و میگن اجرا نمیکنیم! پس قوانین فقط برای مردم عادی هست!
حذف شرط مقاله اصلا منطقی نیست. اینطوری همه وارد دوره دکتری شده و بدون داشتن سوادی فارغالتحصیل میشن. دیگه برای دانشگاه آزاد هم که فقط پول مهمه
جهت اطلاع فقط شری چاپ برداشته شده ولی پذیرش مقاله لازمه . پس با توجه به روند چاپ مقاله همون پذیرش کفایت میکنه
درسته
جهت اطلاع . شرط مقاله حذف نشده فقط شرط چاپ تو مجله حذف شده . پس با توجه به روند طولانی چاپ مقاله همون پذیرش توسط مجله کفایت میکنه
دانشگاه مجری دوره دکتری است اما مجله علمی و پژوهشی ندارد ایا این کمبود و نقص برای این دانشگاه نیست؟ خودشان حداقل ها را ندارند بعد برای دانشجویان قانون وضع می کنند.مخصوصا واحد های دانشگاه ازاد.
بخاطر جذب بیرویه و خارج از توان دانشگاهها در جذب دانشجوی دکتراست….
مشکل اینجاست که دیگر ژورنالهای پر استناد و Q1 هم آبکی شده اند! در واقع نکته اینه که قبلا «مقالات آبکی در ژورنالهای پولکی» قابل چاپ بودند اما الان بعضیها خوب سوراخ را پیدا کرده اند که فرت و فرت مقالات آبکی در ژورنالهای معتبر چاپ کنند بشوند دانشمند یک درصدی دنیا!
چیزی که اعتبار کاذب داره چرا باید معیار دانش و تحقیق افراد باشه؟!
خب بهتر است این ژورنالها رصد شوند و افت کیفیت توسط وزارت علوم برای اینها لحاظ شود….نه اینکه همه چیز رو بی قید و بند کنیم…..
جناب اقای رحیمی لطف میفرمایید مجلاتی که فاصله زمانی میان پذیرش و چاپ مقاله حداکثر یک ماه است رو نام ببرید!! مقاله بنده اردیبهشت ۹۸ ارسال شده، فروردین ۹۹ پذیرش گرفته و هنوز چاپ نشده، چه توجیه علمی برای گذراندن مدت میان پذیرش و چاپ دارید؟ مقاله از نظر علمی روند خود رو طی کرده، و در نهایت به چاپ میرسه، لزومی برای انتظار چاپ نیست تا دفاع صورت بگیره. حالا تعداد مجلات نسبت به مقالات اندک هست و این بین تعداد کثیری با پارتی و بدون رعایت نوبت مقالاتشون زودتر چاپ میشه که نباید باعث تلف شدن زمان ما دانشجویان بشه، یکم منطقی بودن برای کسی که در رأس امور هست و برای قشر خاصی از مردم تصمیم گیری میکند بسیار بسیار حائز اهمیت است.
بله . همون پذیرش مقاله کافیه . با توجه به روند چاپ مقاله
استاد و مشاور هیچ کمکی در تدوین مقاله نمی کنن مقاله مهم است خیلی مهم زیادتر بهتر سه تا باشه رساله عالی اول استاد راهنما دوم استاد مشاور سوم استاد مشاور حالا اگر جا بود دانشجو مسول مقاله را هم بنویسه
وضعیت علمی کشور…. معاونت پژوهشی وزارت علوم
درود بر دیوان عدالت اداری
مقاله مستخرج از رساله ققط به اسم دانشجو باشه ببینم بازم تاکید معاونت محترم بر مقاله هست معاونت محترم خودش هم استاد هست و منافعش در مقاله هست تا ارتقاء پیدا کنه……
دمت گرم
ایم مقالات برای ارتقاء اساتید عالیه و با مقالات دانشجویان استاد میشوند و رساله برای اساتید مهم نیست مقاله مهم است اگر میخواهند واقعا مقاله دانشجو باشه اسم استاد راهنما و مشاور حذف بشه ببین یه استاد در سال میتونه یه مقاله چاپ کنه دانشجو رعیت استاد هست و هیچ چاره ای نداره جز مقاله بده تازه اسم دانشجویان آخر اسم هست چون به قبای استاد راهنما و مشاور اول و دوم بر میخوره
مورد بعد مجلات داخلی بر اساس روابط مقاله چاپ می کنند و اصلا مهم نیست علمی پژوهشی، بنیادی، کاربردی باشه یا نه مهم این هست رابطه با سر دبیر چطور باشه
مجلات هر کدام یه چهارچوب مشخص کردند و هر کدام یه سازی میزنند معاون وزارت اگر فکر وضعیت علمی کشور هست یه چهارچوب کلی برای تمام مجلات و زمان داوری ها بخشنامه کنید تا دانشجویان سر درگم نباشند
شما هم دمت گرم. اخه این اقایی که منقد دیوان هست هم استاده دیگه!!!!
این آقا که میگه یکی دو ماهه داوری و چاپ میشه برای ایشان و آشنایانتان بله ولی برای امثال بنده ۶ ماه حداقل وقت می بره داوری بشه و یک و نیم سال طول میکشه چاپ بشه
خیلی پیشنهاد عالیه، چون استاد راهنما گاهی هیچ کمکی نمیکنه و حتی از روند پژوهش بی اطلاع هست و فقط دنبال مقاله است تا رده علمی بالاتری بگیره، الان هم که اکثرا میدن بیرون مینویسند و جیب یه عده پر میشود. موافقم کاملا، فارغ التحصیل از یک دانشگاه خیلی معتبر ولی تو خالی هستم!
ازمون ept از ۱۰۰ تا سوال چنتارو باید درست بزنیم؟
نمره منفی داره؟
یعنی واقعا خودشونم نمیدونن چی تصویب کردن. کسی نگفته که مقاله استخراج نشه از پایان نامه.گفتن که فقط پذیرش بگیره کافیه. خود روند پذیرش کلی طول میکشه حالا بخواین بذارین چاپم بشه دیگه دو سالی طول میکشه یعنی باید دوره ی دکترا ۶ ساله تعریف بشه تا جاپ بشه و دفاع کنه اون دانشجو
باید خندید به این تئاتر یا گریست ؟ این الان کمدیه یا تراژدی ؟
به نظر بنده قوانین خشک و سخت گیرانه اعصاب همه را خراب کرده خود اساتید نیز از زیر کار در میروند باور کنید استادمشاور بنده در دانشگاه روزانه به اندازه یک جمله کار نکرد. خجالت اور هست دانشجو کار بکنه و استاد فقط پول بگیره به نظر بنده جایگزین کردن ازمون زبان با زبان تخصصی مرتبط هر رشته در دانشگاه مثل ارشد خوبه واختیاری بودن مقاله می تواند راهکار مناسبی بوده واستفاده از اساتید توانمند داخلی برای تایید کار درست و منطقی است.
البته مشروط به اینکه فرایند پذیرش و چاپ مقاله از انحصار و رویکرد منفعت طلبی مالی خارج بشه
بچه ها یه چیزی میگم لطفا دعوام نکنین. از کسانی که کنکور ۹۹ رو دادن و در آبان منتظر اعلام نتایج مصاحبه بودن و بعدش با آزمون دستگاه اجرایی مشغول شدن، انصافا کیا برای آزمون ۱۵ اسفند دکتری آماده آماده اند؟
یعنی خدائیش تونستین همممممه منابع رو خوب بخونین؟
اگه اینطور باشه که آماده باشین، خوشا به حالتان دوستان
آقا حامد بنده اماده نیستم یعنی هر چی میخونم حجم کتابا زیاده هنوز تموم نشدن
مشکل منم همینه
منابع چی کشک چی؟؟؟من که همین جوری میرم البته فقط تست کار می کنم و زبان . برای آزمون دکتری باید بتونی از روش شناور خوانی (اسکیمینگ) استفاده کنی و با تستهای چند سال اخیر کار کنی
میشه روشی که گفتید رو برام توضیح بدین؟روش شناور خوانی (اسکیمینگ)
سپاس
سلام، میشه درمورد این روش توضیح بدین لطفا
من اصلا نمی تونم بخونم کتاب ها را باز میکنم خوابم میبره خخخ
اگر دانشجویان مقاله ننویسند اکثر اساتید دانشگاههای ایران همان استادیار باقی می مانند، پس دفاع از چاپ مقاله به خاطر خود اساتید هست نه دانشجویان.
اساتید راهنما و مشاور در پایان نامه ها در ایران هیچ کمکی به دانشجو در ارتقای علمی دانشجو انجام نمی دهند فقط به صرف هزینه ای که بابت هر دانشجو می گیرند و ارتقای خودشان .
این همه مثنوی هفتادمن کاغذ ضد و نقیض سروده بود و ایراد خاصی هم به رای دیوان نگرفته بود. کل حرفش این بود که چرا دیوان توی کارای ما دخالت می کنه. خب تدوین آیین نامه تون هم مثل حرف زدنتون پر از موارد حاشیه ای و بی فایده س که باعث میشه که دیوان مداخله کنه.
بر فرض که فاصله یه ماه باشه. اون یه ماه می تونه تعیین کننده ی سنوات خوردن یا نخوردن یه دانشجو باشه. مگر این که وزارت علوم از همین سنوات نخوردن ضرر کنه. وگرنه رای دیوان ضرری بهشون نمی زنه.
فقط میخوان تولید انبوه کنن و به تولیدات انبوهشون رفرنس بدن که آره ما پیشگامیم. باشه باور کردیم.
همه مشغول درس خوندنن؟
بابا یک مقاله کافیه!!! دست از سرمون بردارید. میتوانید شرط مقاله زیاد را واسه هیات علمی بپیچید .
دقیقاً
اگر رساله واقعا رساله است و تیم داوری هم قوی و منصف باشد هیچ نیازی به مقاله نیست. مقاله خود مقوله جداگانه است و گره زدن دفاع از رساله، به چاپ مقاله بیشتر بجهت منفعت خود اساتید و وزارت برای ارائه آمار است. نکته بعدی این که برخلاف مصاحبه اخیر دانشجوی دکتری آموزشی پژوهشی است و تجلی بخش پژوهشی در همان رساله است.