کاهش کیفیت داوطلبان در مصاحبه دکتری ۱۴۰۴
از اخبار آزمون دکتری جا نمونی! ما همه اخبار رو لحظهای اطلاع رسانی میکنیم! کافیه برای عضویت در کانال تلگرام کلیک کنی … و یا عضو پیج اینستاگرام سایت پی اچ دی تست بشی …
عضو هیات علمی دانشگاه علوم و تحقیقات، از برگزاری مجازی مصاحبههای دکتری آزاد ۱۴۰۴ انتقاد کرد.
به گزارش روزنامه فرهیختگان، مجید قدسی حسنآباد عضو هیات علمی رشته مکانیک واحد علوم و تحقیقات است که امسال در جلسات مصاحبه دکتری در گروه مهندسی سواحل، بنادر و سازههای دریایی به ارزیابی داوطلبان ورود به دوره دکتری پرداخته است، درباره روند برگزاری مصاحبه دکتری گفت: «مصاحبه دکتری برای گروههای مختلفی مانند برق، مکانیک، کامپیوتر، عمران و رشتههای فنی و مهندسی در بلوک ۲ آموزشی علوم تحقیقات برگزار شد. برخی رشتههای دیگر مانند پزشکی نیز در واحدهای مربوطه برگزار شدند. استادان به صورت حضوری حضور داشتند و دانشجویان به صورت مجازی مصاحبه شدند.»
مقایسه مصاحبه دکتری مجازی و حضوری: مزایا و معایب
او درباره کیفیت برگزاری مصاحبه دکتری به صورت مجازی امسال نسبت به سالهای گذشته توضیح داد: «دوره مجازی هم مزایا و هم آسیبهایی دارد.
مزیت اصلی این است که دانشجویانی که از شهرستانها میآیند دیگر نیازی به سفر و هزینه رفتوآمد ندارند و راحتتر میتوانند در مصاحبه شرکت کنند. اما آسیبهایی هم وجود دارد؛ مثلاً ممکن است داوطلب در کنار خود چند نفر داشته باشد که به او کمک کنند و این باعث میشود آنچه میخواهیم از فرد دریافت کنیم، به صورت کامل دریافت نشود. از طرف دیگر، مشکلاتی مانند عدم اتصال یا قطعی اینترنت نیز وجود دارد که کیفیت برگزاری را کاهش میدهد.»
قدسی حسنآباد در ادامه تصریح کرد: «اگر بخواهم درباره کیفیت علمی دانشجویان صحبت کنم، واقعیت این است که کیفیت علمی دانشجویان در سالهای اخیر نسبت به گذشته کمی پایینتر آمده است.»
دلایل اصلی کاهش کیفیت علمی دانشجویان دکتری
او با بیان اینکه علت اصلی کاهش کیفیت دانشجویان، مدرکگرایی است، خاطرنشان کرد: «همچنین پذیرش تعداد زیادی دانشجو از رشتهها و گرایشهای مختلف باعث شده کیفیت پایین بیاید. مثلاً یکی از داوطلبان در مصاحبه رشته سواحل و سازههای دریایی شرکت کرده بود، اما فوق لیسانسش مشاوره خانواده بود؛ اینها ارتباطی با هم ندارند، اما سیستم اداری اجازه داده که این فرد در دکترای عمران شرکت کند.»
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات در پاسخ به این سؤال که آیا امکان تقلب در مصاحبه آنلاین وجود دارد یا خیر، گفت: «یکی از آسیبها همین است که داوطلب ممکن است دو نفر کنار دست خود داشته باشد و آنها به او بگویند چه جواب دهد. البته ما معمولاً متوجه میشویم که چه کسی تخلف میکند، اما این امر اجتنابناپذیر است.»
او با بیان اینکه یکی از روشهایی که میتواند این مشکلات را تقریباً به صفر برساند، برگزاری مصاحبه به صورت حضوری است، گفت: «البته در فضای مجازی هم میتوان با طرح سؤالات مناسب تا حدی سواد واقعی فرد را ارزیابی کرد، اما به صورت حضوری این مسئله کاملتر برطرف میشود.»
او با بیان اینکه پس از انجام مصاحبه، بازخوردی به داوطلبان داده نمیشود، توضیح داد: «چون اگر بازخورد بدهیم، داوطلبان وارد فازی میشوند که دائم درخواست تجدید نظر و توضیح بیشتر دارند. بنابراین بازخورد دادن به طور کلی متوقف شده است.»
روند برگزاری مصاحبه مجازی دکتری دانشگاه آزاد ۱۴۰۴
قدسی حسنآباد در ادامه درباره روند برگزاری مصاحبه غیرحضوری گفت: «روند به این صورت بود که زمان هر داوطلب مشخص بود. ساعت برگزاری مصاحبهها در گروه ما ۸ صبح تا ۵ بعد از ظهر بود و در هر کلاس یک لپتاپ با اسپیکر مستقر شده بود. نرمافزاری طراحی شده بود که با وارد کردن نام داوطلب، اعلام حضور در جلسه انجام میشد. داوطلبان نیز قبلاً از ساعت دقیق مطلع شده بودند. یک پشتیبان نیز در اتاق ما مستقر بود که در صورت بروز مشکل با داوطلبان تماس میگرفت و هماهنگیها را انجام میداد.»
او اضافه کرد: «ما تصویر داوطلب را هم داشتیم و سؤال میپرسیدیم. مثلاً در کلاس ما سه استاد بودند که هر سه سؤال را از داوطلب میپرسیدند و داوطلب پاسخ میداد. ما یک سری فرم داشتیم که هم کیفیت مصاحبه را ارزیابی میکرد و هم مستنداتی مانند مدرک زبان، مقاله و غیره را ثبت میکردیم. یک سری امتیازات هم در بخش مصاحبه شفاهی بود؛ سه استاد سؤالات را میپرسیدند و روزانه حدود ۱۶-۱۷ داوطلب در نوبت صبح ارزیابی میشدند. بعدازظهر هم حدود ۷-۸ نفر بودند. فکر میکنم در مجموع روزانه به طور میانگین حدود ۲۵ نفر مصاحبه میشوند.»
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در پاسخ به این سؤال که چه پیشنهادی برای بهبود روند برگزاری مصاحبهها دارید، گفت: «به نظرم مصاحبه حضوری بهتر است و کیفیت بالاتری دارد.»
سلام من اصلا از مصاحبه انلاین راضی نبودم این همه زحمت کشیدم شب وروز تلاش کردم سرنوشتم با ۵ دقیقه مصاحبه هیچی شد حتی فامیلی منو اشتباه گفته میشد
واقعا متاسف و ناراحتم
،کی با ۵ دقیقه علم ،توانایی ، عملکردش و شناختش سنجید میشه
،حتی مدارکی که اماده کردم اسکن کردم خواسته نشد هیچی این سنجش و مصاحبه براساس چی هست ؟ارتباط یک طرفه ،نگرانی از قطعی برق و اینترنت
عزیزم داوطلب برای مصاحبه باید گاه ۴۸ساعت زمان بگذارد هزینه که جای خود دارد
سلام وسلامتی،به نظرمیرسد،به جای تمرکزبه سوالات حافظه ایی بهترین روش پرسش درمورد فلسفه وچرایی وانگیزه دانشجویان از تحصیل دررشته های مختلف است،وگرنه مباحث علمی که کمابیش درآزمون کتبی موردسوال واقع می شود،دراینصورت حضوری یامجازی بودن چندان تفاوتی نمی کند،ازطرفی اگرانگیزه های مادی وبه خصوص مدرک گرایی ازمیان بروددیگرجایی برای بروزاسترس درداوطلبان نخواهدبود
۱۰۰٪مصاحبه حضوری بهتر هست چون در مجازی اصلا امکان فرستادن مدارک نبود چه طوری میخوان راستی ازمایی شود؟؟؟!!!در ضمن بیشتر سوال علمی پرسیدن تا ارزیابی !!!سوال علمی که در ازمون کتبی پاسخ دادیم!!
بایستی تحصیلات تکمیلی در دانشگاه آزاد و پیام نور و پردیس ها حذف بشه .. که هرکسی بلند نشه بخواد دکتری یا ارشد بخونه ….. مصاحبه حتما باید در دو مرحله کتبی و شفاهی باشه مثل دانشگاه تهران … سوالات کتبی و بعد شفاهی … این باعث میشه مدرک گرایی کاهش پیدا کنه ..
مصاحبه ی مجازی اصلا برای ورودی دکترا مناسب نیست. در مصاحبه مهمترین بخش مربوط به اعتماد بنفس و تسلط بر استرس هست که در شیوه ی مجازی این بخشها سنجیده نمیشود از طرفی دانشجو براحتی میتواند از نکاتی که تهیه کرده به پاسخ مناسب برسد.
ما که اینهمه سختی تحمل کردیم از کیفیت انتخاب دانشجویان دکترا راضی نیستیم وای بحال دانشجویان ورودی ۴۰۴
این مصاحبه برای جای میگن اینترنتش عالی باشه نه برای ایران که ده بار قطع وصل شدیم همون عصر حجری برگزار کنید بهتره حداقل حق دانشجو ضایع نمیشه
اتفاقا بهترین اقدام امسال، مجازی کردن مصاحبه ها بود، اگرچه وضعیت اینترنت کاملا برای همه روشنه، اما بسیار بهتر از صرف هزینه و رفت و آمدهای طولانی بود، ارزیابی درست دانشجو هم کاملا بستگی به تبحر اساتید محترم داره که با سوالات چالشی و گاها ترکیبی شخص رو محک بزنن در مورد تقلب بعید میدونم در این تایم کوتاه شخص از چند نفر دیگه بتونه کمک بگیره!! مخصوصا در ارتباط تصویری تقریبا غیرممکنه، استاتید رشته ما که کلی سوالات تخصصی و چالشی و ترکیبی پرسیدن و سطح مصاحبه بالا بود
اون استرس وصل نشدن برای مصاحبه بعد یا صدا نبود یا دوربین در حدی به من استرس داد حافظم پاک شد من با یک گوشی تلفنی مصاحبه کردم با یک گوشی دوربینم وصل بود اونا منو می دیدن من اونهارو نمی دیدم صداشون می پیچید بم بود نمی فهمیدم هی می گفت به من نگاه کن من یک صفحه سیاه جلوم بود اصلا نمی دیدم با کی دارم مصاحبه می کنم
مصاحبه مجازی بهتر است دیگه سیستم قدیمی اموزشی منسوخ شده
سلام من از نحوه مصاحبه مجازی که دادم بسیار ناراحتم .سرعت اینترنتم به شدت پایین بود و درست و واضح سوالات را متوجه نمی شدم . اینکه یک طرفه بود انگار مصاحبه مون خیلی بد بود چون ما اصلا نمی دیدیم چه اشخاصی دارن از ما سوال می کنند و ارتباطی برقرار نمیشد بین ما و آنها. برخی سوالاتشان جنبه تمسخر داشن. انگار نه انگار ما این همه هزینه دادیم که حالا این آقایان ما را به مسخره بگیرند . جالبه انگار اصلا فرم صلاحیت ما جلوی آنها نبود و حتی در انتخاب شهر ما اشتباه می کردند . بالاخره باید شان و شخصیت ما هم که به امیدی با تمام سختی های پیش رو مصاحبه دادیم در نظر گرفته میشد
خیلی جالب بود که دقیقا همین اتفاق هم براى من افتاد،میخندیدن
وای دقیقااااا اصلا پایان نامه منو نخونده بودن شروع کردن به یکسری سوالاتی که فقط منو مسخره کردن
نپرسیدن چیکار کردی کجا کارمیکنی مقاله چیه
۱۵دقیقم نشد
مسبب اصلی این وضعیت خود وزارت علوم و دانشگاه آزاد هست! وقتی شما به دانشگاه آزاد در کوچک ترین شهرایی که حتی دانشگاه دولتی هم ندارن، مجوز پذیرش دکتری میدین، یعنی عملا خودتون دارین مدرک گرایی رو ترویج میدین و تیشه به ریشه کیفیت آموزشی میزنین! فردا روز هم فارغ التحصیل همین دانشگاه های کوچک بی کیفیت صدای اعتراضشون بالاست که چرا ما با مدرک دکتری جایگاه شعلی مناسب نداریم! بله؛ مسبب اصلی خود وزارت علومه …
کاملا درسته
صد درصد مصاحبه حضوری بهتر است هم برای داوطلب و هم اساتید
سلام ضمن خسته نباشید از زحمات اساتید محترم . مصاحبه مجازی اصلا علمی وواقعی نیست. بعداز اینهمه زحمت سرنوشت ما با ده دقیقه بصورت مجازی کاملا ازبین میره و ای کاش اختیاری میکردن حداقل کسی که شرایط داشت حضوری میومد برای مصاحبه . من واقعا و عمیقا ناراحتم وازاین مدل مصاحبه ناراضی هستم .
واقعا ناراحت کننده بود کاش یه کاری کنن